REZSICSÖKKENTÉS

A rezsiköltségek növekedése ellen: Segítséget nyújtunk hogy csökkenthesse energiafogyasztását és egyben havi rezsi költségeit.

Tudj meg többet

ENERGETIKA

Energetikai tanúsítvány készítése ingatlanokhoz (adás-vétel, bérbeadás, használatba vételi engedély, pályázatok, energiahatékonysági számítások) Mi az energetikai tanúsítvány? Az energetikai tanúsítvány egy magánokirat. Az energetikai tanúsítvány egy épület energiafogyasztásáról közöl hiteles adatokat. Azt mutatja meg, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül. Minél kevesebb energiaigénye van az ingatlannak, annál kedvezőbb energetikai minőségi osztályba sorolják. Ezen felül leírja az ingatlan további energetikai jellemzőit, fűtési és meleg víz-ellátási rendszerét, továbbá javaslatot tesz az energetikai korszerűsítésre is. Energetikai tanúsítványt csak megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnök állíthat ki, ha megfelel a jogszabályokban előírt egyéb feltételeknek is. A vonatkozó jogosultság jelzése „TÉ”. A jogosultságokat Magyarországon két hivatalos szervezet adja ki és tartja nyilván, a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara. Az energetikai tanúsításhoz mindenképp rendelkezni kell valamelyik kamara engedélyével. Minden jogosult szakmagyakorló rendelkezik egy kamarai számmal, amely alapján a kamara által vezetett névjegyzékben szerepel. Ha egy mérnök nem szerepel egyik névjegyzékben sem, a tanúsítvány elkészítésére biztosan nincs engedélye.

Tudj meg többet

TERVEZÉS

Teljes körű épületgépészeti tervdokumentáció készítése (vízellátás, csatornázás, fűtés, hűtés, szellőzés, gázellátás) Az egyre szigorodó előírások és a növekvő komfortigények következtében napjainkra épületeink fűtését csak olyan fűtési rendszerek tudják biztosítani, melyek kivitelezését gondos tervezői munka előzte meg. Az így szoktuk és az ökölszabály nem követendő, hiszen több milliós beruházásokról van már szó. Épületeink fűtésére ma már számos lehetőség adott, de hogy melyik műszaki megoldás a legmegfelelőbb számunkra, azt előzetes energetikai és pénzügyi számítások alapján egyértelműen el lehet dönteni. A 7/2006 (V.24.) TNM rendelet új épületek esetében előírja gazdaságossági vizsgálat elkészítését. A vizsgálat során a megvalósítandó épület adottságait, az elérhető energiahordozókat figyelembe véve egy megvalósíthatósági elemzés készül, mely alapján racionális szempontok szerint meghatározható a tervezendő rendszer kialakítás. A tervezés során több lehetőséget is tudunk ajánlani, hogy kellene elindulni mit lehet majd még utána tovább fejleszteni. A tervezendő fűtési rendszernek természetesen meg kell felelnie a jelenleg érvényes közel nulla energiaszint követelményének. Természetesen ez az új építéseknél követelmény, viszont a meglévő ingatlanok fűtéskorszerűsítésnél mindig törekedni kell a leg optimálisabb fűtési megoldásokban. Az így elkészített kiviteli terv alapján a kivitelezés minden gond nélkül szakszerűen megvalósítható, beüzemelést követően a lakó az elvárt komfortkörülményeket élvezheti. A beüzemelés során a kivitelező többek között beszabályozza a megépített fűtési hálózatot. A beszabályozás kizárólag beszabályozási terv alapján lehetséges, mely meglétét a már sokszor emlegetett 7/2006 (V. 24.) TNM rendelet előírja. A beszabályozásról a beszabályozást végző szakcég jegyzőkönyvet készít. Az új rendelet száma 2023. November 1-től: 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet

Tudj meg többet

Elektromos autó töltő megoldások

Tudj meg többet

Hiteltanácsadás

Tudj meg többet